Lizaki bezowe, mini beziki
Dzisiaj postanowiłam upiec pierwsze lizaki bezowe oraz mini beziki. Jak na pierwszy raz wyszły super. Muszę jedynie popracować nad kształtem.
Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Białka dać do miski i położyć na garnku z gotującą się wodą ( dać mały gaz) i do miski wsypać cukier. Mieszać wszystko, aż rozpuści się cukier (sprawdzamy palcami). Zdjąć miskę i przelać do misy miksera, ubijać na najwyższych obrotach. Beza musi być gęsta i zimna (ok.7 minut). Na koniec wsypać cukier puder i mieszamy chwilę.
Suszyć w 70°C przez 2.5 godziny
Ja na koniec mieszania podzieliłam na trzy części. Pierwszą zostae uwiłam białą, do drugiej dałam niebieski barwnik a do trzeciej czerwony. Nałożyłam na folie spożywczą tak jak na zdjeciu
Zawinęłam i dałam w worek cukierniczy. Wyciskałam tylką 1M.