Czapki Świętego Mikołaja
Dzisiaj w ramach podziękowania za prezenty od Świętego Mikołaja przygotowałam muffinki tak zwane czapki Świętego Mikołaja.
Z podanego przepisu wyszło mi 16 muffinek.
Ciasto jest mocno czekoladowe, mięciutkie a czekolada gorzka w środku muffinki łamie słodycz kremu.
Składniki na muffinki:
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 150ml mleka
- 200g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Sposób przygotowania:
Jajka, olej, mleko wymieszać. W drugiej misce przygotować sypkie składniki. Stopniowo dodawać do płynnej masy. Wymieszać wszystko razem. Dodać pokrojoną czekoladę. Masę przelać do blachy wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25 minut.
Składniki na krem:
- 250ml śmietanki 36% schłodzonej
- 250g serka mascarpone schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- czerwony barwnik spożywczy
- 2 worki cukiernicze
- Tylka 1M
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlać do miski i ubijać na najwyższych obrotach. Gdy ubijemy dodajemy stopniowo mascarpone. Wymieszać i dodać cukier puder. Wymieszać. Krem podzielić na dwie części. Jedną zostawić białą a do drugiej dodać czerwony barwnik. Każdy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffinki.
Smacznego :)
Dodaj komentarz